Hoe lang gaan houten ramen mee?

Hoewel hout een effectieve isolator is, hebben houten ramen een levensduur van 15-20 jaar, veel korter dan vinyl. Dit komt omdat houten ramen onderhevig zijn aan rot, iets waar u zich bij ander raammateriaal geen zorgen over hoeft te maken. Als een lange levensduur en duurzaamheid belangrijk voor je zijn, is hout waarschijnlijk niet de beste optie. De garantie op de niet-glazen delen van een houten raam is meestal ongeveer 20 jaar.

Als het raam wordt verzorgd met routineonderhoud, meestal in de vorm van een nieuwe verflaag om de paar jaar, kan een houten raam voor onbepaalde tijd meegaan. Hout rot echter, dus als de installatie verkeerd is, is dit het meest vatbare raammateriaal om beschadigd te raken. Omdat hout zoveel onderhoud vereist, bieden fabrikanten nu een scala aan door de mens gemaakte materialen aan. Naast gebroken glasafdichtingen, als het frame rot, kromgetrokken, tochtig of moeilijk te openen en te sluiten is, is het tijd om te overwegen het te vervangen.

Of ligt het ergens tussen de 10 en 40 jaar? Een houten vleugel en frame gaan voor onbepaalde tijd mee, mits goed onderhouden. Beglazing is doorgaans 20 jaar gegarandeerd tegen beslaan. Er zijn geen ramen ontworpen om eeuwig mee te gaan. Zelfs merken van de hoogste kwaliteit en professionele installaties verzwakken of breken uiteindelijk af.

De gemiddelde levensduur van woonramen is 15 tot 30 jaar. Goed onderhouden producten gaan misschien langer dan 20 jaar mee, maar zodra uw ramen twee decennia oud zijn, is het tijd om na te denken over het vervangen ervan. Glasvezelramen zijn ook niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als vinyl, en ze kunnen een grotere uitdaging zijn om te installeren. Hoewel hout de duidelijke keuze is vanwege de warmte en veelzijdigheid die het naar binnen brengt, vereist blootstelling aan de elementen onderhoud om er op zijn best uit te zien.

Als u zich in een gebied bevindt dat vatbaar is voor intens weer, zoals orkanen of hagelstormen, moeten uw aluminium ramen mogelijk vaker worden vervangen dan gemiddeld. Als alle ramen zich in dezelfde staat bevinden, begin dan met het vervangen van de ramen die naar de straat kijken, zodat de aantrekkingskracht van uw huis, samen met de energie-efficiëntie, een boost krijgt. Bepaalde houten ramen zoals de Andersen 400-serie en Pella Wood Windows worden geleverd met speciale buitenbekleding. Je hebt meer koopkracht en de winkelier kan je waarschijnlijk betere prijzen geven voor het raam en/of de arbeid om ze te installeren.

Je kunt misschien vergeven hoe het eruit ziet, maar een raam met een kapotte afdichting is veel minder energiezuinig. Een 19e-eeuwse Italianate uitgerust met moderne vervangende openslaande deuren zal bijvoorbeeld oneindig veel meer aantrekkingskracht hebben met nieuwe houten dubbele hungs die passen bij het uiterlijk van de originele ramen. U kunt dit bepalen aan de hand van enkele van de hierboven beschreven details met betrekking tot de materialen en kwaliteit van de raamproducten. Gewapend met deze informatie moet u een duidelijk idee hebben van hoe lang uw nieuwe vervangende ramen meegaan, op basis van hun materiaal, vakmanschap en garantie.

Halfjaarlijkse reiniging en het volgen van de door de fabrikant aanbevolen reinigingsinstructies zijn meestal voldoende om vinylramen tot ver in de toekomst te laten meegaan. Zelfs als de huiseigenaar niet van plan is de garantie te gebruiken, kan de hoeveelheid tijd die de fabrikant geeft voor raamgaranties zeer indicatief zijn voor de levensverwachting van een raam.